Siber Güvenlik Tatbikatı nihayet gerçekleştirildi.
25-28 Ocak 2011 tarihleri arasında, TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun koordine ettiği tatbikata 41 tane kurum katıldı.
Hatırlarsanız NATO’nun Lizbon’da yaptığı kapsamlı bir toplantının hemen ardndan patlak veren Wikileaks olayının akşamında “Kılavuzu Wikileaks Olanın İstihbaratı Magazin Olur” adlı yazıyı, sonrasında da seri olarak “Mausların Savaşı-1 NATO ve Siber Terör” “Mausların Savaşı-2 Siber Savaş ve Tehditler” “Online Terörizm” adında 3 adet yazıyla olayın tehlike boyutlarına dikkat çekmiş, hemen ardından da uyarıcı nitelikte “Kırmızı Kitap ve Alın(amay)an Önlemler” adlı yazımla seslenmiştim.
İşin doğrusu www.mardinlife.com ailesi ve değerli okurları için kaleme aldığım bu yazılar, özellikle “mausların savaşı” adı altında farklı haber kaynakları ve platformlarda da konuşuldu.
Gelelim Siber tatbikatın kendisine….
Tubitak’ın verdiği bilgiye göre; Ulusal Siber Güvenlik Tatbikatı 2011, siber saldırılardan korunmak için alınacak önlemler kadar siber saldırı durumunda kurumiçi ve kurumlararası koordinasyon ve iletişim yeteneklerinin ölçülmesi ile teknik, hukuki ve kolluk kuvvetleri süreçlerinin birlikte yürütülmesinin öneminin vurgulanması amacıyla ‘kritik bilgi-sistem altyapıları’nı oluşturan 41 kamu ve özel sektör kurum/kuruluşu ile gerçekleştirilmiş.
Tatbikatın yaptığı açıklamaya göre; yazılı ortamdaki saldırı senaryolarının yanı sıra gerçek saldırılar “port taraması, dağıtık servis dışı bırakma saldırısı, web sayfası güvenlik denetimi ve kayıt dosyası analizi” de içermesiyle, Amerika’da gerçekleştirilen CyberStorm, NATO tarafından düzenlenen Cyber Coalition ve Avrupa Birliği tarafından düzenlenen Cyber Europe gibi önemli siber tatbikatlardan ayrılıyor olması sevindirici…
Bu zorunlu tatbikatı tekrar geciktirmeyip, gerçekleştirdikleri için kurumların hepsini tebrik etmek gerekiyor.
Yalnız burada ilgimi çeken bir hususa değinmeden geçemeyeceğim. Onbinlerce okulun, yüzbinlerce personelin, milyonlarca öğrenci ve velinin iç içe olduğu ve çok sıkı bir şekilde kullandığı e-yazılıma sahip Milli Eğitim Bakanlığı sayılan 41 kuruluş arasında neden bulunmamıştır?
MEB bunca emeğe rağmen kritik bilgi-sistem altyapısını oluşturan kurumlardan değil midir?
Bu arada geçen hafta Mardin’de Uluslararası Stratejik Tahlil ve Araştırmalar Derneği (USTAD) adı altında bir stratejik düşünce kuruluşunun temellerinin atıldığından bahsetmiştim. USTAD; resmi sitesinide www.ustad.org.tr adresinde yayına başladı bile.
Bölgesel, ulusal ve uluslararası strateji, sosyal, ekonomik ve kültürel politika, proje ve organizasyon becerisine sahip bireylere fırsatlar sunarak kendilerini uluslararası arenada yalnız hissetmemelerini sağlayacak ve bu tür girişimlere önderlik edeceğini ifade eden USTAD, bölgede yayın yapan mardinlife.com adresinde stratejik tahlil yazılarını benimseyip yayınlamaları ayrıca mutlu etmiştir.
Acizane temennim: Bölgenin ciddi bir ihtiyacı olan bu oluşumun bilimsel ve objektiflik kriterlerine göre atacağı her adım ve araştırma; Mardin’den dünyayı aydınlatmak ve Mardin’i uluslararası camiada strateji merkezi konumuna da getirmek anlamına da gelebilir.
Sağlıcakla kalın..